Almanya'daki Türk doktorlar

Almanya’da çifte vatandaşlık 2024

Almanya'da çifte vatandaşlık 2024

Alman vatandaşlık hukukuna göre, Almanya’da çifte ve çoklu vatandaşlıktan kaçınma ilkesi geçerlidir. Bu, başvuru sahiplerinin Almanya’da vatandaşlığa geçmeden önce önceki vatandaşlıklarından vazgeçmeleri gerektiği anlamına gelir. Yabancı vatandaşlığa başvuran Almanlar, Alman vatandaşlığını kaybeder.

Prensip olarak Almanya’da çifte vatandaşlığa izin verilmiyor. Ancak Alman Vatandaşlık Kanunu’nda yapılan son değişiklikler, daha fazla kişinin çifte Alman vatandaşlığına başvurmasını mümkün kıldı.

Şu anda en az bir Alman vatandaşının çocukları Almanya’da çoklu vatandaşlık başvurusunda bulunabilirken, uygunluk kriterlerini karşılayan diğer çocuklar da Almanya’da çifte vatandaşlık başvurusunda bulunabiliyor.

Alman vatandaşlığının kazanılması

Vatandaşlığa kabul edilmiş Alman vatandaşı olabilmek veAlman Pasaportu alabilmek için Federal Almanya Cumhuriyeti’nde en az sekiz yıl yaşamış olmanız gerekir İkamet izninin süresi dolmamış yıllar. Ayrıca en az B1 seviyesinde Almancayı akıcı bir şekilde konuşmanız ve kendinizi ve ailenizi geçindirmek için yeterli kaynaklara sahip olmanız gerekir. Bir entegrasyon kursuna katılıyorsanız ikamet şartının 8 yıldan 6 yıla düşebileceğini lütfen unutmayın.

Almanya’da vatandaşlık

Almanya’da çifte vatandaşlığa belirli koşullar altında izin verilmektedirDoppelte/Mehrfache Staatsangehörigkeit. Ancak bu resmi bir kural olmamalıdır. Bu yasal olarak StAG Vatandaşlık Yasası ile düzenlenmektedir. 2014 yılında StAG önemli ölçüde değiştirildi.

Read:Türk Diş Doktoru Stuttgart

Alman vatandaşlığı, jus sanguinis olarak da bilinen sözde kökene dayanmaktadır. Bu, en az bir Alman babadan doğan herkesin otomatik olarak Alman vatandaşlığı alacağı anlamına geliyor. Çocuğun Almanya’da veya başka bir ülkede doğmuş olması önemli değildir.

2014 yılına kadar Alman vatandaşlık kanunu

StAG Vatandaşlık Yasası’nda 2014 yılında yapılan değişikliklerden önce, ebeveynleri Alman ve ebeveynleri yabancı olan çocuklar, 23 yaşına gelmeden önce iki uyruk arasında seçim yapmak zorundaydı. Bu kurala opsiyon yükümlülüğü de deniyordu.

Almanya’da kimler çifte vatandaşlık alabilir?

Almanya’da, yalnızca Vatandaşlık Kanununun gerekliliklerini karşılıyorsanız çifte vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz. Ülke sözde çoklu vatandaşlığa izin veriyor ancak bu bir norm olmamalı. Bu nedenle Almanya’da çok ulusluluk özellikle aşağıdaki durumlarda mümkündür:

  1. Alman baba ve yabancı anne.
  2. Yabancı ebeveynler, Almanya’da doğan çocuklar.
  3. Almanya’da yabancıların vatandaşlığa alınması.

Ancak Almanya’da çifte vatandaşlığı garanti etmiyor. Bu arada, Alman ve diğer uyruklu, yani çifte pasaportlu kişiler için kesin bir veri yok. Friedrich-Ebert-Stiftung’un 2017’deki araştırmasına göre, yaklaşık 3 milyon çifte vatandaş var ve 10 milyonun üzerinde kişi bu haklara sahip ancak bunu yapmak istemiyor.İşte Almanya’da çifte vatandaşlığa ilişkin üç yola genel bir bakış.

Read:Hamburg de türk Romatizma doktoru

Almanya’da vatandaşlığa kabul yoluyla çifte vatandaşlık

Çifte vatandaşlık elde etmenin en yaygın yolu vatandaşlığa geçmektir. StAG Madde 10(1)(4)’e göre, Alman vatandaşlığını kazanırsanız önceki vatandaşlığınızdan vazgeçmeniz gerekir.

Ancak bunun bazı özel istisnaları da bulunmaktadır. Bu düzenleme AB üye ülkeleri ve İsviçre vatandaşları için geçerli değildir. Diğer tüm ülkeler, vatandaşlığa kabul edildikten sonra önceki vatandaşlığınızı koruyabilmeniz için özel koşullar uygulamaktadır.

Vatandaşlığa kabul yoluyla çifte Alman vatandaşlığı elde etmek ancak aşağıdaki durumlarda mümkündür:

  • Kendi ülkeniz vatandaşlığınızdan vazgeçmenize izin vermiyor;
  • Mülteci statüsüne sahipsiniz veAlmanya’da sığınma hakkı kazandınız;
  • Zorluklar nedeniyle diğer milletlerden vazgeçilemez. Bu, finansal stres, kaynak ve mülk kaybı, gelir kaybı vb. anlamına gelir;
  • Diğer ülke ise AB/AEA üyesi ülke veya İsviçre’dir.

Bazı ülkeler vatandaşlarının asıl vatandaşlıklarından vazgeçmelerine izin vermemektedir. Bu ülkeler arasında İran, Küba ve Fas yer alıyor. Bu ülkelerin vatandaşları Alman vatandaşlığını kazanırsa, seçimlere katılmamaları halinde yabancı vatandaşlıklarını koruyabilirler. Ayrıca bakınız: Almanya’daki yeni vatandaşlığa kabul yasası.

Almanya’da hangi ülkeler vatandaşlarının çifte vatandaşlık almasına izin veriyor?

Alman vatandaşlığı ile çifte vatandaşlığın elde edilmesinin nispeten kolay olduğu ülkeler, çünkü vatandaşlığa kabul üzerine önceki vatandaşlıktan zorunlu olarak feragat söz konusu değildir. Şu anda AB ülkeleri ve İsviçre’ye ek olarak bu ülkeler şunlardır:

Read:Hannover de türk kalp doktoru
  • Afganistan;
  • Cezayir;
  • Eritre;
  • İran;
  • Küba;
  • Lübnan;
  • Fas;
  • Suriye;
  • Tunus.

Ayrıca genel şartların yerine getirilmesi halinde diğer ülkelerde de Almanya’da çifte vatandaşlık elde edilmesi mümkündür. Yukarıda açıklandığı gibi, bu durum tanınan mülteciler için geçerli olabilir. Emin değilseniz öncelikle hukuki yardım almanızı öneririz.

Almanya’da yabancı ebeveynlerden doğan çocukların opsiyon yükümlülüğünden muaf tutulduğu ülkelerin belirli bir listesi de bulunmamaktadır. Burada önemli olan, bir Alman okuluna gitmek veya Almanya’da okula gitmek gibi muafiyet koşullarını yerine getirmektir. Her halükarda aynı durum Alman ve yabancı ebeveynlerin çocukları için de geçerlidir.

Almanya’da çifte vatandaşlık başvuruları konusunda şu husus her zaman geçerlidir: Almanya’da yasal statü bir şeydir, ancak ikinci ülkenin birden fazla vatandaşlık için de kuralları olabilir. Örneğin başka bir ülke vatandaşlık seçimi gerektirebilir, ancak Almanya’nın seçme zorunluluğu yoktur.

Almanya’da çifte vatandaşlık almak için gerekli evraklar nelerdir?

Çifte vatandaşlık doğumda otomatik olarak kazanılır ve herhangi bir başvuruya gerek yoktur. Ancak diğer durumlarda, vatandaşlık başvurusunda bulunurken, vatandaşlığa kabul sırasında önceki vatandaşlığınızı koruma isteğinizi belirtmelisiniz.

Vatandaşlık için Almanya’daki Yabancılar Dairesi’ne, ikamet ettiğiniz yerdeki vatandaşlık servisine veya belediyenize başvurmalısınız. Bazı yerlerde Nüfus Dairesi veya Yabancılar İşleri Dairesi de sorumludur. Almanya’da çifte vatandaşlık kazanmak için gerekli belgeler şunlardır:

  • Vatandaşlığa kabul başvurusunu doldurun;
  • Pasaportun bir kopyası;
  • Oturma izninin bir kopyası;
  • Kanıt belgesiAlmanya’da çalışma;
  • Kanıt belgesiKonutkira sözleşmesi gibi;
  • Doğum belgesi;
  • En az B1 Almanca dil becerisine sahip olduğunuzu kanıtlayan sertifika.

Ayrıca, başvuru sahiplerinin vatandaşlığa kabul testini geçmesi gerekir. Vatandaşlığa kabul sınavıAlmanya’da Yaşam, Demokrasi, Tarih, Sorumluluk, İnsan ve Toplum konularına odaklanan 10 sorudan oluşur. Ayrıca başvuru sahibinin kayıtlı olduğu Alman eyaleti ve federal eyalete ilişkin üç soru bulunmaktadır. Bir Almanca dil okulundan diplomanız varsa vatandaşlığa kabul sınavına girmenize gerek yoktur.

Almanya’da çifte vatandaşlık alma işlemleri ne kadar sürer?

Vatandaşlığa kabul başvurularının işlenmesi yaklaşık 6 hafta sürer. Bu süre zarfında acente, evrak işlerinin tamamlanıp tamamlanmadığını ve tüm gerekliliklerin karşılanıp karşılanmadığını kontrol edecektir. Başvuru onaylanırsa, Vatandaşlığa Kabul Bürosu başvuru sahibine bir Vatandaşlığa Kabul Sertifikası gönderir. Böylece yabancı vatandaşlığından vazgeçmediği takdirde Alman vatandaşlığı ve aynı zamanda çifte vatandaşlık elde ediyor.

Vatandaşlığa kabul başvurusunun işlenmesi yaklaşık altı hafta sürer. Bu süre zarfında yetkili makam, belgelerin eksiksiz olup olmadığını ve tüm şartların yerine getirilip getirilmediğini kontrol eder. Başvuru başarılı olursa, ofis başvuru sahibine vatandaşlığa kabul belgesini gönderir. Böylece Alman vatandaşlığına kavuşmuş, aynı zamanda yabancı vatandaşlıktan çıkmadığı takdirde çifte vatandaşlık da elde etmiş oldu.

Almanya’da çifte vatandaşlık sağlayan bankalar nelerdir?

Vatandaşlığa kabul ücretleri ve masrafları çocuklar dahil kişi başı 255 Euro’dur. Bunun istisnası, çocuğun ebeveynleri ile aynı anda vatandaşlık başvurusunda bulunmasıdır. Bu durumda vatandaşlık almanın maliyeti her ebeveyn için 255 avro iken çocuk başına sadece 55 avro oluyor.

Belgelerin ve sertifikaların yasallaştırılması gibi gerekli çevirilerin maliyeti ve vatandaşlığa kabul testi için 25 Euro da bulunmaktadır. Sınırlı mali kaynaklara sahip kişiler, maliyet indirimi veya feragat için başvurabilirler.

Avrupa hukuku çokulusluluk hakkında ne diyor?

Bir Alman vatandaşı başka bir vatandaşlık almak isterse, yalnızca daha önce Alman vatandaşlığını koruma izni almış olması durumunda Alman vatandaşlığını koruyabilir. Ancak bir AB üye ülkesinde veya İsviçre’de ikinci bir vatandaşlık aldıysanız buna gerek yoktur.

Genel bir kural olarak Avusturya vatandaşlarının yabancı vatandaşlık alırken vatandaşlıklarından da vazgeçmeleri gerekir. Tutuklamaya yalnızca çifte pasaportun Avusturya hükümetinin çıkarına olduğu veya yeterli özel nedenlerin bulunduğu istisnai durumlarda izin verilmektedir.

Lihtenştayn vatandaşların başka bir vatandaşlık kazanmasına izin veriyor. Bir yabancı vatandaşlığa alınmak istiyorsa önceki vatandaşlığından vazgeçmek zorundadır. Aynı durum Bulgaristan, Sırbistan, Hırvatistan vb. için de geçerlidir.

İspanya, Portekiz, Andorra, Filipinler, Ekvator Ginesi ve bazı Latin Amerika ülkelerinden gelen göçmenlerin çifte vatandaşlığa sahip olmasına izin veriyor. Diğer ülkelerden gelen göçmenler, İspanyol vatandaşlığı almak istiyorlarsa asıl vatandaşlıklarından vazgeçmek zorundadır.

Aşağıdaki Avrupa ülkelerinde de çifte vatandaşlık genel olarak yasaktır: Ukrayna, Monako, Andorra, Beyaz Rusya, Estonya, Bosna Hersek, Karadağ, Kuzey Makedonya.

Başka bir ülkede yaşarken Almanya’da çifte vatandaşlık nasıl elde edilir?

Alman vatandaşlığına ek olarak ikinci bir vatandaşlık, yani Almanya’da çifte vatandaşlık elde etmek, Alman hükümetinin iznini gerektirir. Saklama iznine başvurmalı ve neden ikinci bir vatandaşlık istediğinizi ve başka bir vatandaşlığın size nasıl yardımcı olabileceğini açıklamalısınız. Saklama iznine nasıl başvuracağınız aşağıda açıklanmıştır:

Alman Federal Ofisi web sitesindenBeibehaltung beantragen tutma izni başvuru formunu bulun ve indirin. Daha sonra bilgilerinizi ve gerekli bilgileri girin. Ayrıca belgeleri hazırlayın. Saklama izni izni almak için aşağıdaki belgeleri hazırlamanız gerekecektir:

  • Ulusal pasaport;
  • Kişisel kimlik kartı;
  • Diğer ülkenizden bir ikamet kartı (varsa);
  • İkinci vatandaşlığınızın size nasıl fayda sağlayacağını gösteren belge. Örneğin burs, ekonomik fayda, vergi avantajı vb. kanıtları;
  • Federal Almanya Cumhuriyeti ile hâlâ güçlü bir bağınızın bulunduğunu kanıtlayan belge. Örneğin, orada aileniz/arkadaşlarınız var veya Almanya’da şirketiniz veya mülkünüz var.

Almanya’da çifte vatandaşlık izni için Alman yerel makamlarına başvurun. Alman vatandaşlığına ek olarak ikinci bir vatandaşlık elde etmek, yani Almanya’da çifte vatandaşlık elde etmek. Başvuru daha sonra federal kurumlar tarafından incelenir. Ancak Almanya’da bulunuyorsanız ilçenizin/belediyenizin yerel ofisi aracılığıyla başvuruda bulunmalısınız.

Başvuru sonrası: Başvurunuz onaylandıktan sonra size çifte vatandaşlığınızı kanıtlayan Statü Koruma Sertifikası veya Saklama İzni verilecektir. Federal kurumlar yurtdışındaki yerel acentelere sertifika göndermektedir. Vatandaşlığı koruma izni için 255 Euro tutarında bir ücret ödenmesi gerekmektedir.

Saklama izni aşağıdaki nedenlerden herhangi biri nedeniyle de reddedilebilir:

  • İkinci pasaportu neden kullandığınıza dair yeterli kanıt sunmadınız;
  • Almanya ile vatandaşlığın korunmasına yönelik güçlü bir bağ bulunmuyor;
  • Ülkeniz çifte vatandaşlığa izin vermiyor;

Almanya’da çifte vatandaşlığın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Çifte vatandaşlık her iki ülkede de oy vermenize olanak sağlar. Çifte vatandaşlığa sahip olmak genellikle iki ülke arasında yaşamayı ve seyahat etmeyi daha az zorlaştırır. Öte yandan çifte pasaport sahipleri, söz konusu ülkelerin özel anlaşmaları olmaması halinde çifte vergilendirmeye ve askerlik hizmetine tabi tutulabilecek.

Üçüncü bir ülkeye girişte, en az bir uyruk için giriş yasağı olması durumunda da anlaşmazlıklar ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca ihtiyacınız olan diplomatik korumayı özgürce seçemezsiniz. Bunun nedeni, Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin 36(1)(b) maddesinin çokuluslu vatandaşlar için geçerli olmamasıdır. İkamet ettiğiniz ülke, algılanan uyruğunuzu veya hangi uyruğu tanıyabileceğini belirleyebilir.

Almanya’da çifte vatandaşlığa ilişkin en önemli sorular ve yanıtları

Almanya’da çifte vatandaşlık konusuyla ilgili insanların aklında birçok soru var. Arap Almanya 24 en sık sorulan soruları yanıtlamaya çalışacak.

Almanya’da çifte vatandaşlık almak mümkün mü?

Çifte vatandaşlığa (çoklu vatandaşlık) genel bir hak yoktur. Prensip olarak yabancı vatandaşlığı kabul ederseniz Alman vatandaşlığını kaybedersiniz. Ancak istisnalar ve özel durumlar vardır: Ebeveynler farklı uyruklara sahiptir. Daha sonra çocuk doğduğunda her iki vatandaşlığı da koruyabilir. Çocuğun doğduğu ülkenin vatandaşlığını otomatik olarak kazanması ancak ebeveynlerinden birinin yabancı olması durumunda da aynı durum geçerlidir.

Almanya’da çifte vatandaşlığın avantajları nelerdir?

Çifte vatandaşlık genellikle iki farklı ülkede yaşamanızı veya yurtdışında kalıcı olarak kalmanızı kolaylaştırır. Örneğin iş piyasası, mülk satın alma, vergi ve miras hukuku, giriş ve çıkış kolaylığı ve oy kullanma hakkı gibi avantajlar vardır.

Almanya’da kaç milletten olabilirsiniz?

Almanya’da olası uyrukların sayısına ilişkin yasal bir sınırlama yoktur. Ancak Alman devleti genel olarak birden fazla milliyetten kaçınma ilkesini izliyor.

Almanya’da çifte vatandaşlığa nasıl başvurabilirim?

Yabancı uyrukluysanız ve Alman vatandaşlığınızı “korumak” istiyorsanız, saklama iznine başvurmanız gerekir. Başvurunuz onaylanırsa, Alman vatandaşlığını korumanıza izin verildiğini doğrulayan bir sertifika (Bebehaltungscertificate) alacaksınız.

Previous post
Alman pasaportu 2024
Next post
Almanya’da çocukların vatandaşlığa alınması