Uyruğu Alman

Alman kabinesi, Almanya’da göçmenlere yönelik yeni vatandaşlığa kabul yasa taslağını onayladı

Almanya’daki yeni vatandaşlığa kabul yasası, Alman vatandaşlığının verilmesine ilişkin yasa ve düzenlemelerde getirilen ve Alman olma hakkına sahip kişilerin vatandaşlık alma sürecini kolaylaştırmayı ve basitleştirmeyi amaçlayan bir dizi değişiklik ve reformdan oluşuyor. Bu yasa, göçmenlerin ve onların çocuklarının Alman toplumuna sosyal ve kültürel entegrasyonunu teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Vatandaşlık ve göçmenlik yasaları, ulusal kimliğin inşasında ve modern toplumların şekillendirilmesinde temel bir temel oluşturur. Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Almanya, göçmen alma ve onların topluma giriş koşullarını oluşturma konusunda önemli bir rol oynuyor. Son yıllarda dünya, barınma ve yeni fırsatlar arayan göçmen ve mültecilerin sayısında gözle görülür bir artışa tanık oldu. Almanya bu kişilerin kabulünde önemli bir rol oynadı.

Bu bağlamda Alman hükümetinin hem Alman Vatandaşlığa Kabul Yasası hem de Alman Göçmenlik Yasası ile ilgili kararları siyasi gündemin üst sıralarında yer alıyor. Bu kararlar arasında, 23 Ağustos 2023 Çarşamba günü Alman Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan Almanya’daki yeni vatandaşlığa kabul yasa tasarısı, birçok vaat ve zorluğu da beraberinde getirdi.

Bakanlar Kurulu vatandaşlığa kabul sürecini hızlandırmaya karar verdi

Bakanlar Kurulu vatandaşlığa kabul sürecini hızlandırmaya karar verdi
Bakanlar Kurulu vatandaşlığa kabul sürecini hızlandırmaya karar verdi

Alman Bakanlar Kurulu kararları her zaman ulusal politikada önemli bir ekseni temsil ediyor ve bu kararlar arasında Alman hükümeti tarafından 23.08.2023 Çarşamba günü onaylanan Almanya Vatandaşlığa Kabul Yasası’nın yeni taslağına ilişkin karar da yer aldı. . Bu karar, Almanya’yı göçmenler ve mülteciler için daha çekici bir hedef haline getirmek ve vatandaşlığa kabul süreçlerini daha hızlı ve esnek hale getirmek amacıyla ülkenin vatandaşlık ve göçmenlik yasalarını iyileştirme çabalarının bir parçası olarak geliyor.

Almanya’da vatandaşlığa ilişkin bu yeni kararın en dikkat çekici özelliklerinden biri, bireylerin daha hızlı bir şekilde Alman vatandaşlığı almalarına olanak sağlamasının yanı sıra çifte veya çoklu vatandaşlık alma imkânının da kapısını aralamasıdır. Bu adım, Alman hükümetinin ülkeyi küresel yeterlilikler ve yetenekler açısından daha çekici hale getirme stratejisinin bir parçası.

Bu kararın, karara itiraz eden Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU) dahil olmak üzere bir dizi siyasi partiye atfedildiğini belirtmekte fayda var. Ancak Almanya’nın yeni vatandaşlığa kabul yasasıyla ilgili tartışmalar, hükümetin ana hedefinin Almanya’nın rekabet gücünü artırmak ve ülkeyi göçmenlerin topluma entegre olması ve tam olarak katılması için daha iyi bir yer haline getirmek olduğunu gösteriyor.

Tasarı şimdi incelenmek ve onaylanmak üzere Federal Meclis’e (Alman parlamentosu) gönderilecek. İçişleri Bakanı Nancy Pfizer, kararın orada onaylanması halinde, önümüzdeki yılın Ocak ayında yürürlüğe gireceğini ve uygulamaya hazır olacağını söyledi.

Almanya’daki yeni vatandaşlığa kabul yasasına genel bakış

Almanya'daki yeni vatandaşlığa kabul yasasına genel bakışAlmanya'daki yeni vatandaşlığa kabul yasasına genel bakış
Almanya’daki yeni vatandaşlığa kabul yasasına genel bakış

Almanya’daki Modern Vatandaşlık Yasası, Alman vatandaşlığının verilmesine ilişkin yasa ve düzenlemelerde getirilen ve Alman olma hakkına sahip kişilerin vatandaşlık kazanma sürecini kolaylaştırmayı ve basitleştirmeyi amaçlayan bir dizi değişiklik ve reformdur. Bu yasa, göçmenlerin ve onların çocuklarının Alman toplumuna sosyal ve kültürel entegrasyonunu teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Almanya’daki yeni vatandaşlık yasasının en dikkat çekici özellikleri arasında şunlar yer alıyor:

  • Yeni yasa, Alman vatandaşlığı koşullarını basitleştirmeyi ve kolaylaştırmayı amaçlıyor. Örneğin vatandaşlık almak için gereken ülkede kalma süresi kısaltılabilir.
  • Yeni yasada Almanca dil gereklilikleri daha az sıkı olabilir, bu da bireylerin Almanca konuşamasalar bile vatandaşlık başvurusunda bulunmalarını kolaylaştırabilir.
  • Yeni yasa, yabancı ebeveynlerden Almanya’da doğan çocukların Alman vatandaşlığını almasını kolaylaştırıyor ve otomatik hale getiriyor.
  • Alman ekonomisine ve toplumuna önemli katkılarda bulunan göçmenlerin iş başvurusunu daha kolay ve hızlı yapabilmeleri için yüksek vasıflı göçmenlere vatandaşlık verilmesinin kolaylaştırılması.
  • Aile üyeleri Alman vatandaşlığına daha toplu olarak başvurabiliyor, bu da aile bütünlüğünü artırıyor.

Almanya’daki yeni vatandaşlığa kabul yasası, çağdaş Alman toplumunun ihtiyaçlarındaki gelişmeleri ve çeşitliliği, sosyal ve kültürel entegrasyonu teşvik etme arzusunu yansıtıyor. Ancak, istenen hedeflere ulaşmasını ve çeşitliliğin ve kültürel iletişimin olumlu bir şekilde desteklenmesine katkıda bulunmasını sağlamak için uygulanması izlenmeli ve Almanya’daki göç ve vatandaşlık politikaları üzerindeki etkisi değerlendirilmelidir.

Almanya’daki yeni Vatandaşlığa Kabul Yasası metninin ana hükümleri hakkında daha fazla ayrıntı için Almanya’daki Yeni Vatandaşlık Yasası 2023 hakkındaki özel makalemize bakın.

Vatandaşlığa kabul için daha kısa süreler

Almanya’da vatandaşlığa kabul yasasının yeni taslağıyla birlikte Almanya’da vatandaşlığa kabul süreçlerinin son teslim tarihleri ​​daha kısa olacak. Bu karara dayanarak:

  • Almanya’da kişiler daha önce olduğu gibi sekiz yıl yerine beş yıl sonra Alman vatandaşlığını alabilecek. Bireyin Alman toplumuna entegre olması ve entegre olması için özel çaba sarf etmesi durumunda bu süre üç yıla indirilebilmektedir.
  • Alman vatandaşlığı elde etmek için hâlâ entegrasyon kanıtı ve iyi düzeyde Almanca dil becerisi dahil olmak üzere temel gereksinimler mevcuttur. Genellikle bireyin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu aile üyelerinin geçimini güvence altına alabilmesi gerekir. Bu şart, Federal Almanya Cumhuriyeti’ne iş amaçlı misafir veya sözleşmeli işçi olarak gelen kişileri kapsamamaktadır.
  • Almanya’da özgür bir toplumun değerlerinin tanınması, vatandaşlığa kabul için temel bir gereklilik olmaya devam ediyor. Yahudi karşıtı veya ırkçı saiklerle suç işleyen kişiler açıkça vatandaşlığa alınma süreçlerinin dışında tutuluyor.

Ayrıca okuyun: Almanya’daki Vatandaşlık Bürosu, Alman yemini edin, vasıflı işçiler için 3 veya 5 yıl sonra Alman vatandaşlığı alın.

12 milyon kişinin Alman pasaportu yok

12 milyon kişinin Alman pasaportu yok12 milyon kişinin Alman pasaportu yok
12 milyon kişinin Alman pasaportu yok

İstatistikler, Almanya’da Alman pasaportu olmayan yaklaşık on iki milyon kişinin bulunduğunu gösteriyor. Bu, Almanya’daki toplam nüfusun yaklaşık %14’ünü temsil etmektedir. Bunlardan yaklaşık 5,3 milyon kişi en az on yıldır Almanya’da yaşıyor.

Almanya’daki vatandaşlığa kabul yasasının yeni taslağında, yabancı ebeveynlerden Almanya’da doğan çocuklar artık gelecekte otomatik olarak Alman vatandaşlığı alma seçeneğine sahip olacak. Ayrıca ebeveynlerinden en az birinin Almanya’da beş yıldan fazla yasal olarak yaşaması ve daimi oturma iznine sahip olması durumunda ebeveynlerinin vatandaşlığını da koruyabilirler.

Bu tedbir, Almanya’da vatandaşlığa kabul süreçlerinin kolaylaştırılması ve Alman vatandaşlığı almadan uzun süre orada yaşayan kişilere vatandaşlık verilmesini amaçlayan olumlu bir gelişmeyi gösteriyor. Daha fazla ayrıntı için Almanya’da çocukların vatandaşlığa alınmasına ilişkin özel makalemize bakın.

Almanya’da yeni vatandaşlığa kabul yasasına muhalefetten eleştiri

Almanya’nın yeni vatandaşlığa kabul yasası, Yeşiller Partisi ve Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) dahil olmak üzere bazı Alman siyasi partilerinin eleştirilerine hedef oldu.

Yeşiller Partisi adına, partinin blok lider yardımcısı Konstantin von Notz, reformun bazı kısımlarını haksız olarak nitelendirerek eleştirdi. Özellikle kişinin sosyal yardımlara başvurmadan geçimini sağlayabilmesi gerekliliğini eleştirdi. Bu durumun bekar anneler, özel ihtiyaçları olan kişiler ve diğerleri için sorunlara neden olabileceğine dikkat çekti.

Öte yandan Federal Parlamento’daki (CSU) Hıristiyan Sosyal Birlik grubunun başkanı Alexander Dobrindt, hükümet koalisyonunun vatandaşlık yasasını pervasızca kullanmasını eleştirdi. Vatandaşlığın uzun bir entegrasyon sürecinin başlangıcı değil sonucu olması gerektiğine inanıyordu. Düşük koşullar altında hızlı vatandaşlığa geçmenin teşvik edilmesinin entegrasyona katkı sağlamadığını, aksine zorlaştırdığını vurguladı.

Bu eleştiri, vatandaşlığa kabul süreçlerinin kolaylaştırılması ile entegrasyon süreçlerinin devamının sağlanması ve Alman değerlerine ve toplumsal değerlere bağlılık arasında sağlanması gereken dengeyi vurgulamaktadır.

Sonuçta, Almanya’nın yeni vatandaşlığa kabul yasası, vatandaşlığa kabul süreçlerini kolaylaştırmaya ve uzun süredir ikamet edenlere vatandaşlık vermeye yönelik cesur bir adımdır. Mültecilerin ve göçmenlerin artan zorluklarına bir yanıtı temsil ediyor ve Almanya’nın ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet gücünü artırıyor.

Takip etmek Almanya’daki mülteci haberleri En önemli ve en yenilerin yanı sıra Almanya haberleri Ve dünya sitenizde Türkçe Almanya

Leave a Comment